Amsterdam, Joan Muyskenweg

Woonark Amsterdam

Joan Muyskenweg

Amsterdam Joan Muyskenweg

Lengte21,40 m Breedte6,10 m
Hoogte3 m Inhoud373 m3
Oppervlakte112 m2

Aan de Amstel uit de wind

We gaan langs bij de eigenaren van deze prachtige ark op een evenzo prachtige plek aan de Amstel. Het verhaal begint met dat Jan Bodewes en Monique Smulders nog nooit op het water hadden gewoond. ‘We vielen voor deze plek; in de stad maar toch buiten. Op ruim water en met veel groen. We kochten een oude te vervangen ark en woonden er eerst een half jaar voordat we het ontwerp van de nieuwe ark definitief lieten maken.’

Vergunning krijgen, geen peulenschil

 

'De vergunning was een langdurig proces, onder andere omdat de gemeente het ontwerp wel prachtig vond, maar toch niet wilde accepteren'. Marc Seidl van dL-Architecten tekende onze ark met bijzondere accenten. Zo moesten kleine optische verhogingen aan wal- en waterzijde er bijvoorbeeld af.

 

Modern, strak en toch gezellig

 

'Onze ark heeft 1 woonlaag met opslag eronder.' Op het inpandige terras, dat vrijwel altijd uit de wind ligt en op het drijvende terras, over de volle lengte van de ark, genieten Jan en Monique van het buiten wonen. De vensters, groot en klein, alles schuift of klapt open. Hierdoor is er ook binnen optimaal contact met het water. 'De betonnen vloer, door de hele ark, is gevlinderd en twee keer transparant gecoat. Lekker warm, dankzij de vloerverwarming. Alles in het ontwerp is rechthoekig, behalve een opvallende ronde hoek in de woonkamer en een net niet recht lopende binnenwand. De handtekeningen van Marc Seidl', vertelt Monique. Modern en strak, dat typeert het hele ontwerp. De gevel is een combinatie van wit stucwerk, onbehandeld Western Red Cedar en zwarte daklijsten. De kozijnen zijn van aluminium.

 

Over ABC


'We zijn erg tevreden over het voor- en bouwtraject. ABC nam in de voorfase veel zorgen weg, de persoonlijke begeleiding was fijn. Ook tijdens de bouw stond iedereen voor ons klaar. Er wordt goed en degelijk gebouwd. Dat hadden we vooraf al gecheckt. Beter kan de nazorg. Die levert uiteindelijk resultaat op, maar loopt minder gestructureerd. Afspraken maken is bijvoorbeeld lastiger.

Tip van Jan en Monique


'Heb je nog niet eerder op het water gewoond? Loop dan eerst binnen bij mensen die er al wonen en die een ark hebben laten bouwen. Praat ook vrijblijvend met een bouwer. Ga dan op zoek naar een te vervangen ark of schip op een goede ligplaats en kijk wat er vergunning technisch mag. Uiteindelijk is het bouwen niet het meest ingewikkelde deel van het traject.'

 

Johan van Domselaar

Wilt u meer weten?

Neem contact op
met Johan van Domselaar

Tel. 0527 201345
Email: j.vandomselaar@arkenbouw.nl

 • Loosdrechtseplassen

  Loosdrechtseplassen

  Juweeltje aan de Loosdrechtse Plassen

  Niet voor niets wordt dit gedeelte van Nederland de ‘Watertuin van Nederland’ genoemd. Aan een droom van een eilandje ligt een juweeltje van een recreatieark.

  De bijzondere en vrije ligging én de wens om het vooral ...

  Meer over Loosdrechtseplassen
 • amsterdam nieuwendammerkade ark

  Amsterdam, Nieuwendammerkade

  Het buitengevoel in Amsterdam, zo kan het ook!

  Henk en Yvonne Bezemer woonden op een oude loodskotter aan de Nieuwendammerkade in Amsterdam. ‘Gezien onze leeftijd viel het onderhoud zwaar. Voor de toekomst moest de nieuwe woonark vooral comfortabel zijn en ...

  Meer over Amsterdam, Nieuwendammerkade
 • woonark amsterdam amstel

  Amsterdam, Amstel

  Een moderne ark in een historische hotspot van Amsterdam – dat was de uitdaging. Hans Paping kreeg zijn strakke ark door de Welstandscommissie en woont als een prins op de Amstel.
  Drie jaar geleden kocht Hans Paping zijn eerste waterwoning op deze historische plek in ...

  Meer over Amsterdam, Amstel