woonark haarlemmerliede penningsveer

Woonark Haarlemmerliede

Penningsveer

Haarlemmerliede Penningsveer

Lengte15,00 m Breedte6,00 m
Hoogte3,85 m Inhoud336 m3
Oppervlakte150 m2

Een ark dat moest ‘m worden

Auke Herrema en Allard Zoutendijk wilden graag 'bijzonder' wonen. Ze zochten eigenlijk een oud fabriekshalletje of schoolgebouwtje. Die waren niet te vinden of, als ze werden aangeboden, waren ze onbetaalbaar.
Auke vertelt:‘Tijdens onze zoektocht naar een bijzondere woonvorm, bezochten we ook een woonark. Dat was heel bijzonder en bovendien ‘verrassend betaalbaar’.
Vanaf dat moment waren we om. Een ark, dat zou het worden.
Gezien onze woonwensen bleek het vinden van een tweedehands ark toch ook lastig. Ik ben cartoonist/illustrator en heb altijd atelier aan huis gehad. Allard is fanatiek hobby musicus en wilde geen afscheid nemen van zijn vleugel.

Zo werd het een nieuwbouw ark geheel naar eigen ontwerp. ‘Per slot van rekening ben ik in een grijs verleden opgeleid tot architect. Ik studeerde af in de crisis van 1983, kon geen werk vinden en ben uiteindelijk cartoonist/illustrator geworden.
Deze ark is mijn eerste en waarschijnlijk ook laatste uitgevoerde ontwerp.’

Schoenendoos model als uitgangspunt

Het is een tweelaagse ark geworden. De toegestane maten waren 6 x 15 meter en de dakrand maximaal 3,85 meter boven de waterlijn. 

Zulke strakke regels dwingen je al gauw tot een schoenendoos model en dat heb ik dan ook uitdrukkelijk gemaakt.
Om het schoenendoosmodel niet te verstoren heeft bijvoorbeeld het balkon een dak en een forse hoekpenant.

Ondanks dat we zelf lang zijn, hebben we op beide verdiepingen een hoogte aangehouden van 2,20 meter. Ik heb de ruimtes niet te groot gemaakt en vides toegepast. Daardoor ervaren we de plafonds zeker niet als laag.

Vides en ramen tot op de waterlijn

Zowel de beneden- als de boven verdieping zijn opgedeeld in drie gelijke delen van 6 x 5 meter.
De middelste gedeelte is het meest bijzonder. Daar heb ik op de beneden verdieping mijn atelier.
Om een souterrainachtige sfeer te vermijden heeft mijn atelier aan de waterzijde een vide en aan de landzijde een ruim bemeten trapgat. Daardoor werden hoge ramen tot op de waterlijn mogelijk waardoor het licht aan twee kanten rijkelijk naar binnen stroomt. Op de bovenverdieping staat daar de vleugel.

In het eerste gedeelte hebben we boven een zitkamer met aansluitend een loggia (balkon met dak). Beneden zijn een logeerkamer met badkamer en suite en een werkkamer voor Allard gerealiseerd.

In het derde gedeelte hebben we boven een woonkeuken, bijkeuken, entree en toilet. Beneden vind je onze slaapkamer en de grote badkamer.

Precies op tijd en op het afgesproken budget

In tegenstelling tot de bouwprogramma’s op tv is de bouw bij ABC zeer voorspoedig verlopen. Precies op budget en precies op tijd. Ook over de detaillering (is door ABC gedaan) en kwaliteit zijn wij vol lof.

 

Johan van Domselaar

Wilt u meer weten?

Neem contact op
met Johan van Domselaar

Tel. 0527 201345
Email: j.vandomselaar@arkenbouw.nl

 • purmerend wheredijk ark

  Purmerend, Wheredijk

  Een mix van stijlen

  Binnenkijken in Purmerend

  Onze smaak is een mix van klassiek, modern en strak. Het meer klassieke uit zich in de rieten kap met de dakvorsten. ABC had al een aantal woonarken met rieten kap gebouwd en omdat we dat mooi vinden, zijn we ...

  Meer over Purmerend, Wheredijk
 • Loosdrechtseplassen

  Loosdrechtseplassen

  Juweeltje aan de Loosdrechtse Plassen

  Niet voor niets wordt dit gedeelte van Nederland de ‘Watertuin van Nederland’ genoemd. Aan een droom van een eilandje ligt een juweeltje van een recreatieark.

  De bijzondere en vrije ligging én de wens om het vooral ...

  Meer over Loosdrechtseplassen
 • loenen aan de vecht oud over ark

  Loenen aan de Vecht, Oud Over

  Adembenemend uitzicht op de Vecht

  No-nonsense, leefbaar, doelmatig, comfortabel, onderhoudsarm, een laag energieverbruik en rustig, daar waren de bewoners van deze woonark naar op zoek. Dat én een lust voor het oog, is het in alle opzichten ...

  Meer over Loenen aan de Vecht, Oud Over