woonark haarlemmerliede penningsveer

Juweeltje van een recreatieark

Rijpwetering

Rijpwetering heerlijk in het Groene Hart

Lengte15,00 m Breedte4,50 m
Hoogte4,00 m Inhoud280 m3
Oppervlakte121 m2

Recreatie juweeltje in Rijpwetering

Midden in het polder- en plassengebied van het Groene Hart ligt dit juweeltje; de recreatiewoonark van Claudia en Jaap van Eck. In 2010 kochten ze een oudere woonark in Rijpwetering. ‘Toen wij aan het nadenken waren over de bouw van een nieuwe ark, werd er net een nieuw bestemmingsplan ter visie neergelegd. Dit bood ons op dezelfde plek meer mogelijkheden, aldus Jaap’.
‘We schakelden de jonge architect Bob Ronday in; een zeer meedenkende jonge architect die niet alleen zijn eigen ideeën op wilde dringen’ . 

Recreëren op het water

Uiteindelijk zou het een woonark moeten worden waar we de hele zomer permanent mogen verblijven. Dat mag overigens pas over vijf jaar, maar dat was wel de basis onder het ontwerp. 

De bijzondere vrije ligging aan de plas, onze wens om veel licht te hebben en ook dat de woonark mooi in de omringende natuur moest passen, inspireerde Bob tot een mooi tweelaags model met verrassende details’.
De iets verspringende kozijnen geven een lichte schaduwwerking waardoor er wat diepte in de gevel komt. De splitlevel entree geeft een warm en royaal welkom.
Bob: ‘Ik heb vooral ook gekeken naar de zichtlijnen vanuit de woonark over de plas en over de tuin. Het zorgt voor een fraaie binnen-buitenrelatie.
De doorgaande ontworpen asymmetrische vorm, vanaf de dakrand via de zijkant naar de onderzijde, van red cedar hout zorgen voor een modern uiterlijk en het red cedar past heel goed tussen al het groen’.

Claudia vult aan: ‘Wat ik ook zo heerlijk vind zijn de ramen rondom op de benedenverdieping. Al dat licht geeft zo’n vrij gevoel. We hebben bewust gekozen voor kunststof kozijnen vanwege minder onderhoud’.

Waarom ABC?

‘Omdat we vanaf het begin af aan een goed gevoel hadden en ABC ook nog eens de meest concurrerende aanbieding had. De contacten liepen vanaf het begin af aan heel plezierig. De aanbieding was in begrijpelijke taal opgesteld, zodat we wisten wat we zouden krijgen. Tijdens de bouw liep het 100% op planning en een paar keer besloten we e.e.a. aan te passen. Dat resulteerde in minder- en meerwerk. Wat dan fijn was was dat we heel snel na een meer- minderwerk aanbieding ontvingen, waardoor de bouw niet vertraagde’. 

We willen niet meer naar huis

‘We komen zo vaak als het maar kan. Een nadeel geeft het wel. We willen dan namelijk niet meer naar huis’.

Architect: www.bobronday.nl
Foto's: Jasper Felsch

Johan van Domselaar

Wilt u meer weten?

Neem contact op
met Johan van Domselaar

Tel. 0527 201345
Email: j.vandomselaar@arkenbouw.nl

 • amsterdam jacob van lennepkade ark

  Amsterdam, Jacob van Lennepkade

  Hartje Amsterdam, om van te watertanden

  Het is fantastisch wonen aan de Jacob van Lennepkade in Amsterdam. Hier ligt de enkellaags ark van de Ninya en Frank. Een ark om van te watertanden. Mooi én functioneel.

  De ark meet 17,25 bij 5 meter en herbergt ...

  Meer over Amsterdam, Jacob van Lennepkade
 • amsterdam oostenburgergracht ark

  Amsterdam, Oostenburgergracht

  Droomboot in hartje Amsterdam

  Ze wonen al meer dan 20 jaar op het water. Eerst in een ark, later op een oude woonboot. Maar deze was duidelijk aan vernieuwing toe. Loes en Joop hoorden gunstige berichten van arkbewoners met ABC ervaringen en kwamen zodoende op Urk ...

  Meer over Amsterdam, Oostenburgergracht
 • Loosdrechtseplassen

  Loosdrechtseplassen

  Juweeltje aan de Loosdrechtse Plassen

  Niet voor niets wordt dit gedeelte van Nederland de ‘Watertuin van Nederland’ genoemd. Aan een droom van een eilandje ligt een juweeltje van een recreatieark.

  De bijzondere en vrije ligging én de wens om het vooral ...

  Meer over Loosdrechtseplassen