woonark haarlemmerliede penningsveer

Juweeltje van een recreatieark

Rijpwetering

Rijpwetering heerlijk in het Groene Hart

Lengte15,00 m Breedte4,50 m
Hoogte4,00 m Inhoud280 m3
Oppervlakte121 m2

Recreatie juweeltje in Rijpwetering

Midden in het polder- en plassengebied van het Groene Hart ligt dit juweeltje; de recreatiewoonark van Claudia en Jaap van Eck. In 2010 kochten ze een oudere woonark in Rijpwetering. ‘Toen wij aan het nadenken waren over de bouw van een nieuwe ark, werd er net een nieuw bestemmingsplan ter visie neergelegd. Dit bood ons op dezelfde plek meer mogelijkheden, aldus Jaap’.
‘We schakelden de jonge architect Bob Ronday in; een zeer meedenkende jonge architect die niet alleen zijn eigen ideeën op wilde dringen’ . 

Recreëren op het water

Uiteindelijk zou het een woonark moeten worden waar we de hele zomer permanent mogen verblijven. Dat mag overigens pas over vijf jaar, maar dat was wel de basis onder het ontwerp. 

De bijzondere vrije ligging aan de plas, onze wens om veel licht te hebben en ook dat de woonark mooi in de omringende natuur moest passen, inspireerde Bob tot een mooi tweelaags model met verrassende details’.
De iets verspringende kozijnen geven een lichte schaduwwerking waardoor er wat diepte in de gevel komt. De splitlevel entree geeft een warm en royaal welkom.
Bob: ‘Ik heb vooral ook gekeken naar de zichtlijnen vanuit de woonark over de plas en over de tuin. Het zorgt voor een fraaie binnen-buitenrelatie.
De doorgaande ontworpen asymmetrische vorm, vanaf de dakrand via de zijkant naar de onderzijde, van red cedar hout zorgen voor een modern uiterlijk en het red cedar past heel goed tussen al het groen’.

Claudia vult aan: ‘Wat ik ook zo heerlijk vind zijn de ramen rondom op de benedenverdieping. Al dat licht geeft zo’n vrij gevoel. We hebben bewust gekozen voor kunststof kozijnen vanwege minder onderhoud’.

Waarom ABC?

‘Omdat we vanaf het begin af aan een goed gevoel hadden en ABC ook nog eens de meest concurrerende aanbieding had. De contacten liepen vanaf het begin af aan heel plezierig. De aanbieding was in begrijpelijke taal opgesteld, zodat we wisten wat we zouden krijgen. Tijdens de bouw liep het 100% op planning en een paar keer besloten we e.e.a. aan te passen. Dat resulteerde in minder- en meerwerk. Wat dan fijn was was dat we heel snel na een meer- minderwerk aanbieding ontvingen, waardoor de bouw niet vertraagde’. 

We willen niet meer naar huis

‘We komen zo vaak als het maar kan. Een nadeel geeft het wel. We willen dan namelijk niet meer naar huis’.

Architect: www.bobronday.nl
Foto's: Jasper Felsch

Johan van Domselaar

Wilt u meer weten?

Neem contact op
met Johan van Domselaar

Tel. 0527 201345
Email: j.vandomselaar@arkenbouw.nl

 • ark monnickendam galgeriet

  Monnickendam, Galgeriet

  Op deze prachtige plek hebben de bewoners een geweldig uitzicht over historisch Monnickendam en het IJsselmeer.
  Zeer bijzonder in het ontwerp is het schuine dak. Daarbinnen kijk je vanaf de vide zo de jachthaven over en stap je het ...

  Meer over Monnickendam, Galgeriet
 • amsterdam jaagpad ark

  Amsterdam, Jaagpad

  Spektakel aan de sluis in Amsterdam

  Briant Ent: Vooral over de combinatie van modern en klassiek zijn we erg tevreden. Details zoals de oude Amsterdamse voordeur, stijldeuren en een houtkachel geven een warme klassieke uitstraling. Verder is alles recht en stoer met ...

  Meer over Amsterdam, Jaagpad
 • amsterdam prinsengracht

  Amsterdam, Prinsengracht

  Klaar voor de toekomst

  Alex en Rolinda waren verrast dat ABC kosteloos expertise, advies en ondersteuning hierin gaf. Zo kregen zij zorgeloos hun waterproof vergunning. 
  ‘De ark mocht niet meer dan 5 meter breed zijn. Dat werd passen en meten, want we hadden ...

  Meer over Amsterdam, Prinsengracht